Daltă lemn – cum definitivezi cu ușurință proiecte complexe?

Ai dezvoltat o pasiune pentru activitățile de bricolaj? Cu siguranță vei avea nevoie de o daltă lemn pentru a definitiva rezultate spectaculoase. Este o ustensilă utilizată și pentru a pregăti sau a finisa diverse suprafețe de lucru. Tocmai de aceea, nu poate lipsi din echipamentul unui specialist în domeniul tâmplăriei sau al construcțiilor. În general, pentru a oferi un plus de confort, dalta este folosită alături de un ciocan.

Pe piață se regăsesc numeroase modele, care mai de care mai interesante. Totuși, indiferent de funcțiile pe care le prezintă, dălțile integrează patru părți importante:

 1. Vârful
 2. Mânerul
 3. Cuțitul
 4. Muchia de tăiere

Așadar, înainte de a analiza diverse elemente tehnice pe care le prezintă dalta ar trebui să acorzi o atenție deosebită celor patru elemente. Numai așa te poți bucura de experiențe plăcute în timpul activităților de lucru. 

Câte tipuri de daltă lemn există?

Dacă te gândești să achiziționezi o daltă de lemn ar trebui să știi că există mai multe categorii disponibile:

 • Daltă cu margini oblice – Una dintre cele mai comune alternative utilizate în general în atelierele de dulgherie. Prezintă o gamă variată de dimensiuni, iar unele variante sunt prevăzute cu cerculețe pentru a eficientiza timpul de lucru.
 • Daltă cu margini bizonate – Recomandată în mod special pentru a desfășura sarcinile dificile, care necesită eforturi suplimentare. Sunt folosite de cele mai multe ori pentru definitivarea cadrelor de lemn.
 • Daltă japoneză – Este fabricată din oțel laminat, o alternativă care impresionează prin standardele înalte de rezistență și funcționalitate. Este un material dur, care nu își modifică forma la contactul cu diverși factori de coroziune sau degradare. Prezintă o muchie de tăiere foarte ascuțită, concepută special pentru lemnul de esență moale, care tinde să se sfărâme în momentul dăltuirii.
 • Daltă pentru mortar – O variantă mult mai groasă decât alternativele clasice, care se află pe piață. Integrează mânere ovale, grele, dar ușor de manevrat.

 

 

Criterii de alegere pentru o daltă lemn de calitate 

Chiar dacă nu pare, alegerea unei dalte de lemn nu-i deloc o treabă ușoară. Este un proces complex, care vizează câteva etape importante.

Printre criteriile de achiziționare a unei dalte de lemn se numără:

 • Caracteristicile lemnului care urmează a fi modificat cu ajutorul ustensilei – Ia în calcul în primul rând duritatea materialului, dar și posibilele probleme tehnice pe care le poate cauza. Ce fel de lemn este? Suprafața poate fi lucrată cu ușurință? Analizează cu atenție fiecare detaliu. În caz contrar, nu vei face altceva decât să strici din prima rezultatul.
 • Costurile pe care le presupune o asemenea investiție – Trasează clar un buget și nu te orienta niciodată către alternativele ieftine. Dacă vrei să achiziționezi un set dălți lemn de calitate vei avea nevoie de suficiente resurse. Investițiile pe termen lung sunt cele mai avantajoase. Totuși, mai scump nu înseamnă întotdeauna mai bun, tocmai de aceea e important să iei în calcul avantajele pe care le garantează producătorul.
 • Ușurința cu care derulezi activitățile – Dacă îți dorești să eficientizezi timpul de lucru și să te bucuri rapid de rezultate extraordinare e indicat să alegi ustensilele cu design compact, ergonomic. Astfel, nu vei simți disconfort în timpul orelor de lucru și nici nu vei simți nevoia să iei cât mai multe pauze pentru a te odihni.
 • Materialul din care este fabricată muchia de tăiere – Asigură-te că lama este realizată din materiale premium, care să garanteze utilizări îndelungate. E important, de asemenea, să nu își schimbe forma odată cu trecerea timpului.
 • Dimensiunile pe care le prezintă dalta – Dacă vei fi nevoit/ă să transporți dalta dintr-un loc într-altul e indicat să iei în calcul opțiunile cu design multifuncțional. Astfel, nu va mai trebui să aloci spațiu special în trusa de unelte pentru a integra dalta.
 • Nevoile tale și ale clientului – Dacă lucrezi în domeniul tâmplăriei și derulezi pe cont propriu activități diverse va trebui să pui în balanță atât nevoile tale, cât și cerințele clientului. Dacă îți dorești rezultate spectaculoase vei avea nevoie de cele mai bune alternative de pe piață. 

La ce te poate ajuta o daltă lemn? 

O daltă de lemn este o ustensilă utilizată în general de cei care activează de mulți ani în industria tâmplăriei. Totuși, devine o alegere inspirată pentru cei pasionați de activitățile do it yourself.

Iată câteva lucruri pe care le poți definitiva rapid cu ajutorul unei dalte de lemn:

 • Decorațiuni inedite – Ce-ai zice dacă ai oferi o pată de culoare stilului de amenajare cu ajutorul unor sculpturi făcute manual? Poți încerca să creezi figuri abstracte sau chiar forme umane. Se vor potrivi de minune în orice încăpere, mai ales în cele în care predomină stilul rustic.
 • Obiecte de mobilier personalizate – Dacă îți place să ieși din tipare și să impresionezi prin extravaganță și nonconformism poți lua în calcul posibilitatea de a crea propriile obiecte de mobilier. Ai nevoie doar de instrumentele adecvate și multă creativitate pentru a obține efecte vizuale extraordinare.
 • Adăpost pentru animale de companie – Dacă iubești animalele și îți place să le oferi un ambient plăcut, poți folosi dalta pentru a le crea adăposturi confortabile. Evident, vei avea nevoie și de alte ustensile pentru a definitiva întreg proiectul.

La ce trebuie să fii atent/ă când folosești o daltă lemn? 

Dacă ai ales să folosești dălți sculptură lemn pentru a-ți exprima pasiunea e important să ai în vedere câteva lucruri:

 • Echipează-te corespunzător – Siguranța ta trebuie să devină o prioritate, mai ales în timpul derulării activităților de tâmplărie și dulgherie. Folosește mănuși și ochelari de protecție pentru a reduce la minimum riscul accidentelor sau incidentelor neplăcute.
 • Fă-ți un plan înainte – E mult mai ușor să-ți trasezi o schiță înainte de a pune în aplicare proiectul propriu-zis. Optimizează cu succes timpul de lucru și te ajută să te bucuri de rezultatele dorite, fără eforturi suplimentare.
 • Alege cu atenție producătorul – Dacă vrei să faci lucrurile ca la carte, nu ezita să alegi producătorii care te pot ajuta să materializezi ceea ce ți-ai propus. Fă o listă cu cele mai apreciate variante de piață și alege-l pe cel care se pretează cel mai bine așteptărilor tale.

O daltă lemn este o ustensilă care te poate ajuta să definitivezi obiecte și decorațiuni spectaculoase. Este, de asemenea, instrumentul de bază din echipamentul oricărui tâmplar. Prezintă patru componente principale și este disponibilă pe piață în numeroase modele: daltă cu margini oblice sau bozonate, daltă japoneză sau pentru mortar și lista poate continua.

Însă, pentru a te asigura că ai luat decizia corectă e important în primul rând să te orientezi către producătorii care pun accent pe importanța calității. De asemenea, e indicat să iei în calcul costurile investiției, suprafața materialului pe care urmează să lucrezi și cerințele clientului. Nu uita că personalizarea este elementul cheie care te poate ajuta să generezi rezultate spectaculoase. Costurile pentru o asemenea achiziție ar trebui să reflecte întocmai calitatea pe care o prezintă. Nu face investiții de moment și nu lua decizii pe repede-înainte. În caz contrar, nu vei obține rezultatele dorite, iar clienții vor fi mai mult ca sigur nemulțumiți. De asemneea, nu uita de măsurile de siguranță în timpul derulării activităților. Poartă mănuși, ochelari de protecție și ia în calcul toate riscurile la care te expui. Siguranța ta trebuie să devină prioritatea ta nr.1.

Optează întotdeauna pentru ustensile de calitate și producători care mizează pe standarde înalte de siguranță și profesionalism!

Linia meșterilor Bolman

Cere sfatul specialiștilor noștri

Aveți întrebări? Sunteți nesiguri? Trimiteți-ne mesaj sau contactați-ne prin telefon iar colegii noștri specialiști vă vor răspunde la fiecare întrebare.

Trimiteți-ne un mesaj

Aș dori să fiu contactat telefonic